INFO +385 (0)1 27 28 146, +385 (0)1 58 02 942, +385 95 8806 808

Registrirajte se

Prijava za newsletter

CELIJAKIJA

Isprintajte Pošaljite

BEZGLUTENSKI RECEPTI

Recepti koje donosimo preuzeti su sa web stranica Udruge za skrb oboljelih od celijakije Županije Istarske. Kod pripreme jela se koristi bezglutensko brašno, a oboljeli od celijakije imaju pravo na mjesečno određenu količinu bezglutenskog brašna na recept!

POPEČCI OD SOJE I POVRĆA

Pripremite: 300 g kuhane soje, 1 korijen celera, 1 veća mrkva, 100 g špinata ili blitve, 100 g krumpira, 2 žlice bezglutenskog brašna, 1 vezica peršina, sol, papar, ulje za prženje

Celer, mrkvu, krumpir i špinat (blitvu) očistite, operite i svako posebno skuhajte. Kuhano povrće ocijedite i sameljite. Soju također sameljite i pomiješajte s mljevenim kuhanim povrćem i dobro promiješajte. Posolite, popaprite i rukama oblikujte popečke. Uvaljajte u brašno i pržite na vrelom ulju dok ne porumene. Pospite sjeckanim peršinom i ponudite tople sa umakom ili varivom te zelenom salatom.

NJOKE (valjušci)

Pripremite:
1. verzija - 300 g kuhanih pasiranih krumpira, 100 g bezglutenskog brašna, 1 jaje, sol
2. verzija - 200 g bezglutenskog brašna, 200 g heljdinog brašna, sol, voda, 1 jaje

Zamijesiti tijesto, napraviti valjak i izrezati njoke. Posuti s puno bezglutenskog brašna te spremiti u zamrzivač.

PANETTONE

Pripremite: 250 g bezglutenskog brašna, 1 suhi kvasac ili kockica svježeg, 180 ml vode, 80 g maslaca, 200 g šećera, 3 jaja, 1 vanilin šećer, korica limuna, 3-4 žlice ruma, 100 g grožđica i drugog suhog voća ili žele bombona ili nešto drugo po želji

Grožđice i suho voće namočiti u rum i ostaviti 30-60 minuta. Od ostalih sastojaka zamijesiti tijesto (ako se radi sa svježim kvascem postupiti uobičajeno) i dodati grožđice. Staviti u odgovarajuću posudu za pečenje i ostaviti da se diže. Peći na 170˚C oko 50 minuta.

Ako želite dobiti mekše kekse potrebno je dodati maslac umjesto margarina i žlicu kiselog vrhnja.