INFO +385 (0)1 27 28 146, +385 (0)1 58 02 942, +385 95 8806 808

Registrirajte se

Prijava za newsletter

NAJZDRAVIJE NAMIRNICE 2. dio

Isprintajte Pošaljite

CRVENI LUK ZA ZDRAVLJE SRCA

Crveni luk je prebogat sastojcima za zdravlje srca, a pola šalice nasjeckanog luka ima 30 kcal. Luk (lat. Allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta. Većinu aktivnih komponenata luka čine sumporne komponente, primjerice alil-propil disulfid (APSD), kojoj možemo zahvaliti karakterističan miris i okus luka te flavonoidi, posebno kvercetin, a dobar je izvor i kroma te vitamina C. Upravo tim komponentama možemo zahvaliti njegovo blagotvorno djelovanje na zdravlje.

Kao i češnjak, luk se najčešće spominje u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvožilja. Ta poželjna osobina rezultat je djelovanja aktivnih tvari za koje se vjeruje da pomažu u smanjenju povišene razine kolesterola i homocisteina u krvi te u smanjenju povišena krvnog tlaka - vodećih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvožilja.

Luk je od davnine poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik.

Ta svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata. Luk je stoga posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe, a nekoliko studija ta je svojstva luka dovelo u pozitivnu vezu s olakšavanjem simptoma osteo i reumatoidnog artritisa te alergijskog rinitisa i astme.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Rezultati eksperimentalnih i kliničkih pokusa sugeriraju da je luk poželjna namirnica i na dijabetičkom jelovniku. Pretpostavlja se da APSD uzrokuje smanjenje razine glukoze u krvi povećavajući količinu dostuśpnoga slobodnog inzulina. Naime, APSD i inzulin imaju izvjesnu sličnost u kemijskoj strukturi pa se natječu za aktivno mjesto u jetri, gdje se inzulin inaktivira. Rezultat je više slobodnog inzulina koji prenosi glukozu u stanice i posljedično smanjenje razine glukoze u krvi. Nadalje, krom kojim je luk bogat pomaže u održavanju normalne razine glukoze u krvi.

Kontinuiran unos luka, barem dva puta tjedno, povezan je sa znatnim smanjenjem rizika za razvoj raka crijeva. Flavonoidi luka, prije svega kvercetin, u pokusima provedenim na životinjama, zaustavili su rast tumora te spriječili oštećenja stanica crijeva koja vode k razvoju lezija tkiva i tumora.