INFO +385 (0)1 27 28 146, +385 (0)1 58 02 942, +385 95 8806 808

Registrirajte se

Prijava za newsletter

PULMOLOGIJA

Isprintajte Pošaljite

LIJEČENJE KARCINOMA PLUĆA

KLINIČKA ISTRAŽIVANJA (znanstvene studije) s ciljem procjene novih načina liječenja karcinoma moguć su izbor mnogim pacijentima oboljelih od raka pluća. U nekim istraživanjima, svi pacijenti primaju novu vrstu liječenja. U drugima, liječnici uspoređuju različite vrste liječenja pružajući novu terapiju jednoj skupini pacijenata, a standardnu terapiju drugoj skupini. Tijekom istraživanja liječnici otkrivaju nove i potencijalno učinkovitije načine liječenja karcinoma pluća.

LIJEČENJE NON-MIKROCELULARNOG KARCINOMA PLUĆA
Pacijenti s non-mikrocelularnim karcinomom pluća mogu se liječiti na više načina. Izbor terapije ovisi uglavnom o veličini, smještaju i proširenosti tumora. Kirurški zahvat najčešći je način liječenja ove vrste raka pluća. Kriokirurgija, zahvat pri kojem se smrzava i uništava tkivo karcinoma, može se koristiti u kontroliranju simptoma u kasnijim stadijima non-mikrocelularnog karcinoma pluća. Radioterapija i kemoterapija mogu se također koristiti u svrhu usporavanja napredovanja bolesti i smanjenja simptoma.

LIJEČENJE MIKROCELULARNOG KARCINOMA PLUĆA
Plućni karcinom malih stanica širi se brzo. U većini slučajeva, u trenutku kada se bolest dijagnosticira stanice raka su se već proširile širom tijela. Kako bi djelovali na stanice raka širom tijela, liječnici gotovo uvijek koriste kemoterapiju. U liječenje je također uključena radioterapija usmjerena na tumor u plućima ili na tumore u drugim dijelovima tijela (primjerice u mozgu). Nekim pacijentima je radioterapija usmjerena na mozak čak i u slučaju kada u mozgu tumor nije pronađen. Ovaj način liječenja, zvan profilaktična kranijalna iradijacija (PCI), primjenjuje se kako bi se spriječilo oblikovanje tumora u mozgu. Kirurški zahvati su dio plana liječenja za mali broj pacijenata s mikrocelularnim karcinomom pluća.

NUSPOJAVE LIJEČENJA

Nuspojave liječenja karcinoma pluća ovise o vrsti liječenja i različite su kod svakog pacijenta. Nuspojave su najčešće samo privremene.

• Kirurški je zahvat kod liječenja karcinoma pluća opsežna operacija. Nakon zahvata na plućima, zrak i tekućina nakupljaju se u prsnom košu. Pacijenti često trebaju pomoć pri okretanju, kašlju i dubokom disanju. Ove aktivnosti su važne za oporavak jer pomažu u širenju preostalog plućnog tkiva i izbacivanju viška zraka i tekućine. Bol ili slabost u prnom košu i ruci te osjećaj nedostatka zraka česte su popratne pojave kirurškog zahvata na plućima. Pacijentima su potrebni tjedni i mjeseci kako bi povratili svoju energiju i snagu.

• Kemoterapija jednako djeluje na normalne i kancerozne stanice. Nuspojave većinom ovise o posebnim lijekovima i dozama (količini lijeka). Uobičajene nuspojave kemoterapije su mučnina i povraćanje, gubitak kose, oštećenja sluznice usta te umor.