INFO +385 (0)1 27 28 146, +385 (0)1 58 02 942, +385 95 8806 808

Registrirajte se

Prijava za newsletter

SVE O VODI

Isprintajte Pošaljite

FUNKCIJE VODE U ORGANIZMU

Voda čini 50 do 70% tjelesne mase čovjeka. Tjelesna tekućina koja se dijeli u staničnu i izvanstaničnu u osnovi je tjelesna voda i u njoj rastvorene tvari. Stanična tekućina (citoplazma) razdvojena je od izvan stanične tekućine staničnim opnama. Najveći dio tjelesne vode 2/3 ili (40%) tjelesne težine je u stanicama, a 1/3 ili (20%) je izvan stanica.

NAJVAŽNIJE FUNKCIJE VODE u ljudskom organizmu:

• prijenos kisika
• prijenos hranjivih tvari kroz cijeli organizam
• održavanje temperature organizma
• uklanjanje štetnih proizvoda nastalih procesom metabolizma
• proces digestije i apsorpcije
• metabolički biokemijski procesi


Osobe s prekomjernom težinom imaju manji postotak vode (od 40 do 50%). U stalnoj tjelesnoj vodi više je rastvorenih masti, proteina i ugljikohidrata i automatski manje vode. Žene u usporedbi s muškarcima imaju više masnog tkiva i manji težinski postotak vode.

Sadržaj vode u organizmu mijenja se sa životnom dobi. Starenje je praćeno smanjenjem sadržaja vode u organizmu, a manje je izražen i osjećaj žeđi pa starije osobe zaborave popiti vodu. Gotovo polovina zastupljene vode u organizmu nalazi se u mišićima. Kako povećavamo fizičku aktivnost, tako se ubrzavaju i metabolički procesi, te se povećava i zastupljenost vode u organizmu. Zato, kad se fizički aktiviramo, moramo povećati unos tekućine.

Tijekom fizičke aktivnosti tijelo znojenjem gubi velike količine vode zajedno s elektrolitima (natrij, kalij, kalcij, magnezij, klor, sulfati, karbonati, fosfati i dr.) koji su životno važni za pravilan rad našeg metabolizma.

TJELESNA TEMPERATURA I ZNOJENJE

Voda je regulator tjelesne temperature. Znojenje organizam štiti od porasta tjelesne temperature. Nedostatak tekućine uzrokuje naglo opadanje krvnog tlaka, grčenje mišića, suhoću stanica organizma, a time nemogućnost obavljanja vitalnih funkcija.