INFO +385 (0)1 27 28 146, +385 (0)1 58 02 942, +385 95 8806 808

Registrirajte se

Prijava za newsletter

SPOLNE ŽLIJEZDE

Isprintajte Pošaljite

HPV - GENITALNA INFEKCIJA KOD MUŠKARACA

S obzirom da je HPV genitalna infekcija, tj. spolno prenosiva bolest potrebno je u dijagnostiku i terapiju uključiti i muškarca kako bi došlo do uspješnog izlječenja.

IZAZIVA MALIGNA OBOLJENJA!

Iako rjeđe nego kod žena, HPV može i kod muškaraca isto tako izazvati maligna oboljenja, a ta je činjenica na neki način još uvijek nedovoljno istaknuta.

Liječi se uglavnom žena a pojedini liječnici izbjegavaju govoriti o spolno prenosivoj bolesti kako bi izbjegli ponekad teške razgovore o «statusu krivnje» partnera. Muškarci se vrlo rijetko informiraju i podvrgavaju liječenju, a bolest napreduje, pa se tako spolnim odnosom partneri stalno i iznova međusobno inficiraju.

IMUNITET ČESTO NADVLADA VIRUS

Često puta dolazi do samoizlječenja, da vlastiti imunitet nadvlada virus. Ako krene po lošem, obično žena oboli od raka ušća maternice, bude operirana i uz dosta sreće izliječena.

Suprug ili seksualni partner nema pojma o čitavoj problematici, ne zna da je i on u čitavu bolest bio uključen, ne zna da je on možda još uvijek nosilac virusa i da će možda i on oboljeti od na pr. raka penisa ili prostate. I u Hrvatskoj je HPV kod muškaraca jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Čak 40-60% muških partnera čije žene boluju od HPV infekcije je i samo inficirano. Incidencija bolesti je najčešća u dobi od 20-24 godine, a naglo opada nakon 40. godine. Inkubacija je duga, a ponekad duža i od godinu dana.

SIMPTOMI

Simptomi su rijetki i vrlo oskudni, a svode se na povremeni lagani iscjedak iz mokraćne cijevi, crvenilo i otok penisa. Mogu se javiti u genitalnom području i bradavice-tzv. kondilomi, no oni nisu opasni jer ih izazivaju sojevi HPV-a niskog rizika, ali su pokazatelj da se vjerojatno radi o HPV infekciji.