INFO +385 (0)1 27 28 146, +385 (0)1 58 02 942, +385 95 8806 808

Registrirajte se

Prijava za newsletter

PULMOLOGIJA

Isprintajte Pošaljite

KAKO LIJEČITI UPALU PLUĆA?

Većina pneumonija (upala pluća) kod inače zdravih, odraslih osoba ne zahtijeva bolničko nego ambulantno liječenje peroralnom primjenom antibiotika.

Pneumonija je akutna upala plućnog tkiva koju mogu uzrokovati brojni i različiti mikroorganizmi. Klinički je karakterizirana znakovima akutne upale donjeg dijela dišnog sustava kao što su povišena temperatura, kašalj, otežano disanje i probadanje u prsnom košu. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, potvrđuje rendgenskom slikom pluća, a dopunjava hematološkim, mikrobiološkim i imunološkim pretragama.

Upala nastaje u plućnim mjehurićima - alveloama (alveolarna, bakterijska pneumonija) ili u intersticijskim prostorima (intersticijska, atipična, najčešće nebakterijska pneumonija). Upale koje nastaju u općoj populaciji nazivaju se domicilne pneumonije, a one u bolnici - bolničke ili hospitalne pneumonije.

POTENCIJALNO TEŠKA BOLEST

Pneumonija je najvažnija upalna bolest dišnog sustava, iako čini jedan posto svih akutnih infekcija dišnog sustava. Uz visoku stopu smrtnosti, pneumonija ima veliko značenje u pobolu stanovništva u svim državama, pa je vrlo važan i čest razlog za smještaj oboljelog u bolnicu.

Dijagnostika i liječenje pneumonija još predstavljaju velik problem liječničke prakse. To se odnosi na kliničara u bolnici, a još više na liječnika opće medicine koji radi u ambulantnim uvjetima.

Pneumonija je potencijalno teška bolest s brzim razvojem simptoma. Kliničke odluke moraju se donositi brzo i odlučno, a liječenje početi odmah nakon postavljanja dijagnoze. Potrebno je mnogo znanja i umijeća da bi se pneumonija klinički prepoznala i razvrstala prema uzročniku jer se jedino tako može primijeniti prikladan antibiotik.

DOMICILNA I BOLNIČKA PNEUMONIJA

Značenje mjesta gdje se bolesnik razbolio temelji se na iskustvu o najčešće pronađenim uzročnicima pneumonija u tim sredinama i njihovoj osjetljivosti prema antibioticima.