INFO +385 (0)1 27 28 146, +385 (0)1 58 02 942, +385 95 8806 808

Registrirajte se

Prijava za newsletter

STARAČKE BOLESTI

Isprintajte Pošaljite

OSOBE TREĆE DOBI I DEPRESIJA

Sve je više osoba starije dobi zarobljeno u opskurnoj bolesti depresije, a trend je nažalost u porastu. Iako se ne može tvrditi da je i starost bolest, stručnjaci se slažu u tome da će se s produljenjem čovjekova životnoga vijeka sve više s vremenom povećavati i rizici od depresije.

Dobar dio starijih soba koje pate od depresije, pokazuje evidentne znakove, tvrde stručnjaci, ali kad se starija osoba pojavi u ambulanti kako bi zatražila pomoć zbog lakših fizičkih neugodnosti, liječnik će joj najvjerojatnije reći: "A što biste vi htjeli, pa to je u vašim godinama normalno". I osoba će se tada još više povući. Zbog takvog odgovora liječnici neće dobiti dovoljno informacija i najčešće neće biti u stanju otkriti indikatore depresije kod starijih osoba.

Depresija kod starijih osoba najčešće nema karakteristike depresije koja se pokazuje velikim brojem simptoma, već je kod njih riječ tek o jednom, dvama ili maksimalno trima simptomima koji su pak ekstremno pervazivni, vrlo uznemirujući i vrlo patogeni na planu subjektivne patnje. No oni su ujedno i vrlo vidljivi zbog toga što se pokazuju somatski.

NE SAMO PSIHOSOCIJALNA, VEĆ I BIOLOŠKA BOLEST

Depresija bi stoga trebala biti promatrana ne samo kao psihosocijalna, već i kao biološka bolest s kojom bi se trebalo uhvatiti u koštac na trima razinama: socijalnoj, psihološkoj i farmakološkoj. Po tom je pitanju sektor na kojem se dosad vjerojatno najmanje učinilo bez sumnje onaj socijalni i ambijentalni.

Jedan od glavnih indikatora depresije na ambijentalnoj razini, tvrde stručnjaci, jest način prehrane. Nepravilna prehrana proizlazi iz odgoja, i činjenica je da u prehrani starijih osoba postoje predrasude utemeljene u godinama tradicije.

Starija je osoba uvjerena da iz nekih razloga jesti manje ili vrlo malo dobro djeluje na njeno zdravlje pa se može govoriti o "sindromu juhe" kojem se kao maksimalan luksuz dodaje komad kruha i sira. A te namirnice, u svojem opsesivnom ponavljanju, postaju nekom vrstom kulturalnog bedema za koji starije osobe misle da ne mogu preskočiti. A to je, osim što je evidentni simptom moguće depresije, ujedno i velika pogreška s prehrambene točke gledišta jer nutrijenti su temelj dobrog, zdravog i dugoga života.

Izvor: zdravobudi.hr (Izvornik: italiasalute.it)