INFO +385 (0)1 27 28 146, +385 (0)1 58 02 942, +385 95 8806 808

Registrirajte se

Prijava za newsletter

ALERGIJE

Isprintajte Pošaljite

PREHRANA TRUDNICA I DOJILJA I ALERGIJE KOD DOJENČADI I DJECE

Najranija moguća prehrambena intervencija na pojavu atopijskih bolesti u dojenčadi je prehrana trudnice. Ipak, glavnina studija ne podupire isključivanje pojedinih namirnica (uključujući kravlje mlijeko i jaja) iz prehrane trudnica u svrhu prevencije atopijskih bolesti dojenčadi.

Ranije objavljivane smjernice Američke pedijatrijske agencije (AAP) savjetovale su dojiljama s dojenčadi visokog rizika za razvoj alergija da izbjegavaju kikiriki i orašaste plodove te razmotre isključivanje jaja, kravljeg mlijeka i ribe iz prehrane tijekom razdoblja dojenja.

Naime, prehrambeni alergeni mogu se detektirati u majčinom mlijeku, a to se posebno odnosi na proteine kikirikija, kravljeg mlijeka i jaja.

Neke studije pokazale su blagotvoran učinak isključivanja namirnica poput jaja, mlijeka i ribe tijekom dojenja, dok druge studije nisu otkrile nikakvu vezu između takve majčine eliminacijske dijete i razvoja atopijskih bolesti u dojenčadi.

PREHRAMBENI UZROCI ALERGIJA

Iako je stav krovnih organizacija za pedijatrijsku prehranu kako nema dokaza da posebna dijeta tijekom trudnoće i dojenja utječe na alergije u djece, treba uzeti u obzir izolirane studije koje se povremeno objavljuju, a koje povezuju određene prehrambene uzorke s većom učestalošću alergija.

NAJNOVIJA NIZOZEMSKA STUDIJA

Primjerice, nedavno provedena nizozemska studija otkrila je da su djeca čije su majke u trudnoći svakodnevno jele kikiriki, orahe ili lješnjake imala 50% veći rizik za astmu. Isto istraživanje, provedeno na 4000 trudnica pokazalo je da češća konzumacija voća u trudnoći smanjuje rizik za astmu kod djece.