INFO +385 (0)1 27 28 146, +385 (0)1 58 02 942, +385 95 8806 808

Registrirajte se

Prijava za newsletter

TRUDNOĆA I POROD 2. dio

Isprintajte Pošaljite

RANA TRUDNOĆA I PRVI PREGLED

Tek ste saznali da ste trudni - menstruacija je kasnila i konačno ste posegnuli za kućnim testom za trudnoću. Sljedeći korak je posjet ginekologu - pročitajte što sve morate znati i zašto je ginekolog važan!

ZAŠTO IĆI GINEKOLOGU?

Iako, jasno, dijete raste i bez liječničkog nadzora, većina žena dogovara termin kod ginekologa najkasnije nakon pozitivnog testa na trudnoću. Liječnici već odavno primjećuju da im žene dolaze sve ranije, što ne čudi: većina budućih majki osjeća se sigurnijima i smirenijima kada zna da njihova beba od samog početka dobiva najbolju moguću skrb i njegu.

KADA JE PRAVI TRENUTAK ZA PRVI TERMIN?

Ako dovoljno rano želite znati jeste li ovaj put trudni, ne morate najprije čekati na pozitivni rezultat testa na trudnoću jer i on sigurne rezultate daje tek 14 dana nakon ovulacije, a ginekolog vam pomoću krvnog testa može puno ranije utvrditi jeste li zatrudnjeli.
U krvi se naime može dokazati trudnički hormon HCG već šest do devet dana nakon oplodnje.

Ako je liječnička praksa opremljena odgovarajućom tehnologijom, ginekolog od petog tjedna trudnoće tzv. ranim ultrazvukom ne samo da može utvrditi trudnoću, već i provjeriti je li se fetus pravilno ugnijezdio u maternicu.

ŠTO SE DOGAĐA NA PRVOM PREGLEDU?

Na prvome preventivnom pregledu liječnik prvo potvrđuje da ste uistinu trudni. Zatim slijede drugi pregledi: mjerenje težine, mjerenje krvnog tlaka, pretraga mokraće, određivanje hemoglobina u krvi. Medicinar će vam uzeti krv da bi odredio krvnu grupu i rh-faktor i proveo druge testove: na HIV, rubeolu, antitijela te serološku reakciju na sifilis kojom se mogu utvrditi uzročnici sifilisa opasni za dijete.